Услуги за управление на опасни отпадъци

Рециклиране на пластмасови отпадъци

Пластмасата днес е един от най-достъпните и масово използвани материали под всякакви форми. От нея се произвеждат изключително разнообразна гама от артикули.

Най-често срещаните, които повечето от нас използват, биват:

  • Пластмасови бутилки за вода, сок, безалкохолни напитки и т.н.;
  • Чаши за кафе, чай и други; 
  • Кутии за храна; 
  • Прибори за еднократна употреба
  • Опаковки за хранителни продукти и много други.

Това е и причината те да формират значителна част от отпадъците в наши дни, както и да поставят въпроса за рециклиране на пластмаса на дневен ред.

В тази връзка е важно да се отбележи, че пластмасовите отпадъци могат да се рециклират и е необходима стъпка в опазването на околната среда.

Норд Опасните е сред водещите компании у нас, които се занимават с екологичното управление на пластмасовите отпадъци и с различните видове опасни отпадъци като цяло.


Какви видове пластмасови отпадъци рециклираме?

Норд Опасни отпадъци е фирма, която предлага услуги по събиране за рециклиране всички видове пластмаси, масово използвани в практиката днес.

При нас могат да се предадат за рециклиране най-често срещаните видове пластмаси.

Полиетилен терефталат (PET)

Този вид пластмаса се използва най-често в производството на бутилки за вода, безалкохолни, газирани напитки и други, които формират значителна част от пластмасовите отпадъци днес.

Полиетилен с висока плътност (HDPE)

Това са друг вид пластмасови отпадъци, образувани от химически варели, играчки, еднократни прибори, домакински и кухненски прибори, кабелна изолация, чанти, опаковъчни материали за храна. Полиетиленът заедно с полиетилен терефталат са едни от най-често срещаните отпадъци.

Поливинилхлорид (PVC)

PVC се използва за производство на рамки на прозорци (дограми), дренажни и водопроводни тръби, медицински и изделия, кабелни изолации, някои видове настилки, покривни мембрани, тапицерии за седалки и мебели и други.

Полиетилен с ниска плътност (LDPE)

Като характеристики, този вид пластмаса има ниска плътност, прозрачна е и лесно свиваема. Тя е устойчива на топлина и химикали. Именно затова намира приложение най-често в меки бутилки, найлонови торбички, чували, опаковки, някои видове тръби.

Полипропилен (PP)

Полипропиленът представлява термопластичен полимер който намира широко приложение в домакинството и различни индустрии. От този вид пластмаса се произвеждат пластмасови кофи, каси, играчки, медицински компоненти, капачки, кутии и други.

Полистирен (PS)

Това е удароустойчива пластмаса, която се произвежда единствено и само чрез процеса на екструдиране. Съдържа се в някои играчки, твърди пластмасови опаковки, тави и кутии (хладилни), козметични опаковки, бижута и други. 


Процес на рециклиране на пластмасови отпадъци

Процесът по рециклиране на пластмаси е унифициран и включва няколко основни етапа. Имайте предвид, че някои видове пластмасови отпадъци може да изискват по-специфичен процес на рециклиране и да се различава от общоприетия.

Разделно събиране

Важен момент за по-нататъшната обработка на отпадъците от пластмаси е прилагането на система за разделно събиране на пластмаси. Такава обаче все още не е добре разработена в България.

Сортиране

Тъй като за рециклирането на пластмаси се осъществява в специализирани съоръжения за целта, пластмасовите отпадъци трябва да се отделят от другите материали.

Измиване

Измиването на пластмасата е необходима стъпка, за да се отстранят етикети, хранителни отпадъци и други замърсители, които са останали по пластмасата. Качественото измиване е важно, защото чистотата ѝ влияе върху качеството на  рециклираната пластмаса.

Раздробяване

В процеса на рециклиране е включена и стъпка на раздробяване. Различните видове пластмасови отпадъци се обработват с машини, които ги раздробяват на малки частици.

Топене и пелетиране

Частиците платмаса се разтопяват и се правят на малки пелети. Пластмасовите пелети са ресурс, който се купува от производителите и по този начин вече рециклираната пластмаса се влага в производство на нови пластмасови продукти.


Изисквания и регулации за рециклиране на пластмасови отпадъци

За рециклиране на опасни отпадъци има изисквания и регулации, които всяка фирма, извършваща такива услуги, трябва да следва.

Като сертифицирани да извършват процеси по рециклиране на пластмаса се определят предприятия, които разполагат с необходимите съоръжения и инсталации за извършване на по-горе описаните процеси.

В процеса по рециклиране на пластмаси следва да бъдат спазени разпоредбите на ЗУО, както и прилежащите му Наредби, с оглед на това с процеса да бъдат нанесени минимални вреди върху околната среда.


Документи, които се изискват за рециклиране на пластмасови отпадъци

Норд Опасни отпадъци издава всички необходими документи на предприятията, които ни предоставят пластмаса за рециклиране.

Съгласно сключен договор между страните, ние се задължаваме да ви предоставим и цялата съпътстваща документация – от процеса по транспортирането и съхранението ѝ в нашите депа, до предаването на пластмасата за рециклирането ѝ.


Защо да се доверите на Норд Опасните?

Ние сме сред водещите компании за управление на широка гама от отпадъци, в т.ч. опасни и неопасни такива, като предоставяме комплексни услуги и най-добри цени.

Разполагаме със собствени площадки, в които приемаме и съхраняваме предадената ни пластмаса в сертифициани опаковки и други съдове. 

Разполагаме с транспортна техника за превозване на пластмаса и други отпадъци до съответните съоръжения и инсталации за рециклиране.

Често задавани въпроси

Как се рециклира пластмаса?

Пластмасовите отпадъци се сортират, измиват се, в специални машини се раздробяват, след което се претопяват и палетизират. В този си вид се използват за производството на нови пластмасови изделия.

Защо е важно да предам за рециклиране пластмасовите си отпадъци? 

По този начин допринася за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, тъй като пластмасовите отпадъци са рециклируем материал, а попадането му в природата нанася трайни вреди върху планетата за десетилетия напред.

Аз ли трябва да доставя пластмасовите си отпадъци за рециклиране до депата ви, или вие можете да го направите?

И двете опции са възможни. Норд Опасните ви дава възможност сами да изберете начин на обслужване – вие ли ще ги доставите до нас, или ние ще ги вземем от вас. При нужда от съдействие можете лесно да се свържете с нас чрез нашата контактна форма, по имейл info@opasnite.bg или на телефон 0888 101 119.