Опасностите от пластмаси, съдържащи бисфенол A (BPA) и фталати
Мерките за опазване на околната среда и човешкото здраве изискват пълно и задълбочено познаване на опасностите, които крият такива токсични съставки на широко упротребяваната в бита пластмаса като бисфенол A (BPA) и фталати.
Какво е BPA и фталати?
Бисфенол А, познат още като BPA, и фталатите са химикали, които често се използват в производството на пластмаси и други продукти, но са обект на повишено внимание, защото оказват потенциални вредни ефекти върху здравето.
- Бисфенол А – това е химикал, използван за производството на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Тези материали се влагат в продукти като бутилки за вода, кутии за храна, лещи за очила и вътрешните покрития на консервни кутии.
- Фталати – това са група химикали, използвани като пластификатори, за да направят пластмасите по-гъвкави и меки. Те се намират в продукти като винилови подови настилки, опаковки за храни, играчки, козметика (лакове за нокти, парфюми), лепила и медицински изделия.
И двата типа химикали могат да преминат в храните и напитките при контакт, особено при висока температура, затова е важно да бъдете внимателни с употребата на определени видове пластмаса.
Източници на излагане и здравни рискове от BPA
Храни и напитки (основният източник)
- Опаковки и съдове – BPA често се намира в поликарбонатни пластмаси (пластмаси с код 7) и епоксидни смоли, които се използват за вътрешно покритие дори на бебешки шишета.
- Преминаването в храни – BPA може да мигрира от опаковката в храната или напитката, особено при нагряване, висока киселинност или съдържание на мазнини.
Козметика и медицински изделия
- Възможно е BPA да присъства в някои козметични продукти, макар и в по-ниски количества.
- В медицински изделия като тръбички и контейнери
Термохартия
- BPA се използва в покрития на термохартия, като тези за касови бележки, билети или етикети.
- Хората, които работят с такива материали, са изложени на по-висок риск от контакт чрез кожата.
Други източници
- PVC изделия – при стабилизация на пластмасата
- Продукти като контактни лещи, опаковки за козметика и др.
Здравни рискове от BPA
BPA е известен ендокринен дисруптор, който имитира действието на естрогена и може да доведе до здравословни проблеми. Рисковете включват:
- Нарушаване на хормоналния баланс, което може да повлияе фертилитета както при мъжете, така и при жените.
- Влияние върху развитието на репродуктивната система при плода и малките деца.
- Метаболитни заболявания – развитие на затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2.
- Кардиоваскуларни проблеми – някои изследвания показват връзка с хипертонията и сърдечносъдовите заболявания
- Развитие на мозъка и поведение – влияние върху когнитивното и поведенческото развитие, особено ако излагането се случва по време на бременност или ранна детска възраст.
- Повишен риск от рак – свързан с потенциален риск от рак на гърдата, простатата и други хормонално зависими тумори.
- Влияние върху имунната система – BPA може да причини възпаления и да промени функцията на имунната система.
Здравни рискове от фталати
Фталатите са група химикали, използвани като пластификатори за омекотяване на пластмасата, особено на поливинилхлорид (PVC). Те са широко разпространени в потребителски продукти, което води до значително излагане на хората. Свързани са с различни здравни рискове, особено поради техния ефект върху хормоналната система, поради което допустимото дневно количество (ДДК) за BPA е строго ограничено.
През 2015 г. EFSA – Европейския орган за безопасност на храните, определя временно ДДК за BPA от 4 микрограма на килограм. През 2023 г. тези стойности са значително понижени – до 0,2 нанограма на килограм телесно тегло на ден.
Ето подробен преглед на здравните рискове:
Пластмасови изделия
- PVC изделия като опаковки опаковки за храни, детски играчки, кабели и медицински изделия
- Подови настилки, тапети, изкуствена кожа и други материали за домакинството
Козметика и лична хигиена
- Фталатите се използват като разтворители и фиксатори в продукти като парфюми, лакове за нокти, шампоани, лосиони и сапуни.
- Хранителни продукти
- Храна и напитки, замърсени при контакт с пластмасови опаковки или по време на обработка
Играчки и детски продукти
- Особено в меки пластмасови играчки, използвани от деца
- Индустриални източници
- Отпадъци от производство, съдържащи фталати, могат да замърсят околната среда (въздух, вода, почва)
Фталатите са ендокринни дисруптори, които нарушават нормалното функциониране на хормоналната система. Основните здравни рискове включват:
Репродуктивна токсичност
- Намаляване на нивата на тестостерон и качеството на сперматозоидите при мъжете.
- Нарушения в развитието на репродуктивната система при мъжкия плод
- Нарушен хормонален баланс при жените, свързан с проблеми като ендометриоза и безплодие.
Хормонални нарушения
- Влияние върху естрогенните и андрогенните рецептори , което може да доведе до преждевременен пубертет при момичетата.
- Промени в метаболитните хормони, които водят до затлъстяване и метаболитни заболявания.
Вредни ефекти върху бременността
- Повишен риск от преждевременно раждане, ниско тегло на новородените, забавено развитие на плода.
- Нарушение на неврологичното развитие на детето, ако майката е изложена на високи нива на фталати по време на бременността.
Неврологични нарушения
- Изследвания показват връзка между излагането на фталати и проблеми като хиперактивност, дефицит на вниманието и когнитивни нарушения при децата.
Метаболитни заболявания
- Затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, причинени от промени в липидния метаболизъм.
Риск от алергии и астма
- Излагането на фталати, особено чрез вдишване на прах от PVC материали, е свързано с алергични реакции, астма, възпаление на дихателните пътища.
Потенциален риск от рак
- Някои видове фталати се свързват с възможна канцерогенност, според проучвания върху животни
Мерки за намаляване на излагането
- Избягвайте употребата на пластмаси маркировка №3 (PVC).
- Предпочитайте стъклени, метални или силиконови съдове за съхранение на храна.
- Ограничете употребата на козметика, съдържащи фталати (четете етикетите за съставки като DEP, DBP, DEHP)
- Проверявайте етикетите на играчки и избирайте продукти, маркирани като “phthalate-free”.
- Редовно проветрявайте дома и почиствайте праха, за да намалите излагането на фталати от домашните материали.
- В някои държави вече ограничават употребата на фталати в детски продукти и козметика, но те са все още широко разпространени. Затова индивидуалните мерки за избягване на излагане са от съществено значение.
Мерки за намаляване на излагането на въздействието на BPA
Използвайте безопасни съдове за храна и напитки
- Избягвайте пластмаси с маркировки №7 или PC (поликарбонат), тъй като тези материали съдържат BPA.
- Избирайте контейнери за храна и напитки от:
- стъкло
- неръждаема стомана
- силикон
- пластмаси, маркирани като BPA-free.
Ограничете нагряването на храна в пластмаса
- Не загрявайте храна или напитки в пластмасови съдове в микровълнова фурна, тъй като топлината увеличава миграцията на BPA в съдържанието.
Избягвайте консервирани храни
- Намалете консумацията на консервирани храни и напитки, тъй като вътрешните покрития на консервите често съдържат BPA.
- Избирайте продукти с етикет “BPA-free” или прясна, замразена храна като алтернатива.
Проверявайте бебешките продукти
- Избирайте шишета, биберони и чаши за деца, които са маркирани като BPA-free.
- Използвайте стъклени или силиконови бутилки за бебета.
- Ограничете контакта с термохартия.
- Касови бележки, билети и други документи, които съдържат термохартия.
- Избягвайте директния контакт.
- Използвайте ръкавици или изисквайте дигитални копия на разписки.
- Мийте ръцете си след работа с термохартия.
- Премахнете стари пластмасови съдове.
- Сменете напукани, надраскани или стари пластмасови изделия, тъй като те са склонни да освобождават BPA.
Проверявайте етикетите на продуктите
Намалете обработката на храни
- Избирайте прясна храна или поне минимално обработена.
Използвайте филтрирана вода
- Някои водопроводни тръби или бутилки за многократна употреба могат да съдържат BPA. Използвайте филтър за вода или проверете източника на бутилирана вода.
Бъдете информирани!
- Следете за нови регулации и проучвания относно BPA. Много държави вече ограничават използването му.
- Прилагането на тези мерки може значително да намалим излагането на BPA и свързаните с него рискове за здравето.
Често задавани въпроси:
Как да се предпазим от BPA и фталати?
Трябва да четем внимателно етикетите на всичко, което купуваме. Да мием ръцете си старателно. Да консумираме предимно прясна храна.
Опасни ли са за здравето BPA и фталатите?
Доста опасни са, ето защо много европейски държави вече забраняват използването им. Най-добрият начин да се предпазим е да намалим драстично тяхната употреба.
Какво е допустимото дневно количество (ДДК) за BPA?
През 2015 г. EFSA – Европейския орган за безопасност на храните, определя временно ДДК за BPA от 4 микрограма на килограм. През 2023 г. тези стойности са значително понижени – до 0,2 нанограма на килограм телесно тегло на ден.
Какви са симптомите на отравяне с BPA?
Отравянето с бисфенол А предизвиква остри и ясно изразени симптоми, тъй като излагането обикновено е хронично и в малки дози. Част от реакциите могат да бъдат – повишен риск от алергии, автоимунни заболявания, възпалителни състояния и др.